Поставяне на обуртации

Поставяне на обтурации или така наречените пломби

кариесКариесът е заболявяне  на зъбите ,което се причинявя от една страна при чест прием на ниско молекулни въглехидрати (сладки храни и напитки  ) между храненията, патогенни микроорганизми  и нерезистентен емайл от друга страна. Както  за всяко едно  заболяване, така и тук  най-важната превенция е профилактиката. За да не  дапуснем развитието на кариес  е необхадимо да спазваме добра устна хигиена с използването на паста за зъби и последваща  вода за уста. Кариесът води  до нарушаване на целостта на зъбите, които стоматолога след това трябва да възстанови.Целостта на зъбите се възстановява най-често чрез обтурации. В съвременната стоматология не е достатъчно просто да запълним нарушената цялост на зъбите ,а е необходимо да се стремим да възпроизведем естествената форма, релеф  и големина на зъбите. Поради това обтурациите се правят от нано  фотополимерни композити. Всеки уважаващ себе си стоматолог, който не е склонен да прави компромиси спряма здравето на пациентите си трябва да използва такъв материал за своите  обтурации.

Лечение на кариес

В началната  фаза на развитие на кариес се се получава деминерализация на емайла праявявяща се с тебеширено бели питна. Тук  целостта на емайла все още е запазена и не е нарушена. Тази деминерализация може да се възстанови чрез реминерализиращи агенти. Те могат да бъдат под формата на гел , лак, пасти. Основно реминерализация се постига чрез калциево-фосфорни и флуорни съединения. В резултат от терапията  емайла се възстановява и тебеширено белите  петна  се примахват.

Когато в резултат на деминерализация е нарушена целостта на емайла  лечение чрез реминерализиращи агенти неможе  да бъде проведено.Необходимо е да се  постави обтурация(пломба). Кариесът може да засегне само емайла, това е повърхностен кариес. Ако не бъде почистен, той продължава да се развива  като засяга  и дентина. Ако и тук  кариозната маса не бъде почистена, боктериалната инфекция достига пулпата на зъба и се развива пулпит, който  е усложнение на кариес.

Съвременната концепция за лечение на кариес е микроинвазивен подход. Това е подход чрез минимално препариране на твърдите зъбни тъкани. Паследва обтуриране с материал, който максимално наподобява твърдите зъбни тъкани. Необходимо е да се стемим да постигнем  естествената форма и релеф  обтурирания зъб. Това можем да постигнем чрез съвременните нано композити. 

  ЗАПАЗИ ЧАС

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com