Парадонтално лечение

Пародонтитът е заболяване на зъбоподдържащия апарат (пародонт) на зъба. Характеризира  се с възпаление на гингивата(венеца), като в последствие се получава кървене на венците и в по-напреднал стадии се появява подвижност на зъбите.Степента на подвижност на зъбите може да бъде различна, като в краен стадии зъбите могат сами да изпаднат от устата. В повечето случай пародонтитът(пародонтоза) протича хронично и без болка. Причинителите на пародонтита са патогенни  микроорганизми, които се намират в зъбната плака и зъбния камък. За да се предпазим  от развитието на пародонтит  е необходимо да спазваме добра устна хигиена, с премахване на зъбната плака ежедневно  и почистване на зъбния  камък на всеки  шест месеца.

парадонтит

Лечение на парадонтит

В началният етап когато възпалението не е достигнало костта, а е ограничено само в областта на гингивата(венец), тогава заболяването се нарича гингивит т.е възпаление на гингивата. Характеризира се със спонтанно или придизвикано кървене. Гингивата се възпалявя  най-често в резултат на  отлагане на зъбна  плака  върху зъбите. В последствие се образува  зъбен камък, който механично  дразни гингивата, а съща така върху него  се отлагат множество патогенни  микрооргонизми. Лечението  на гингивита  се постига чрез премахване на зъбната плака и зъбният камък, като е необходимо поддържане на добра устна хигиена, недопускаща отлагане на зъбна плака по зъбите.

Когато гингивитът не бъде овладян,  той преминава в пародонтит. Тук вече възпалителният процес  е достигнал костта, като на рентгенография се наблюдават различни степени на резорбция на костта. В резултат на тази резорция се наблюдават и подвижност на зъбите, която може да бъде  различна степен. В краен стадии на  пародонтит зъбите могат сами да изпаднат от устата. За разлика от гигнгивита лечението тук е по сложно, като освен консервативно може да се наложи  и хирургично лечение. Започва се с премахване на зъбна плака и зъбен камък с последващ  кюретаж на пародонталните джобове. Когато  пародонталните джобове са по дълбоки, тогава закрития кюретаж не е достатъчен  и се пристъпва към открит кюретаж, с поставяне  на изкуственна кост, която да възстанови резорбцията.Ако е необхадимо зъбите се шинират.Назначава се медикаментозно лечение с предписване на подходящ антибиотик. Лечението на пародонтита е трудно и продължително, като за успешното му завършване  е небходимо  правилно проведено лечение от страна на оператора и изпълнение на предписаниятя на пациента, които стоматологът е дал.

етапи-на-парадонтит
  ЗАПАЗИ ЧАС

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com